Hoe vilt vervangen?

Dit kan in deze 3 simpele stappen

 

Op de rand van de basis van je kamado en het deksel zit een hittebestendig vilt. Wanneer dit versleten is, is het belangrijk om het vilt te vervangen. Dankzij het vilt kan je de temperatuur namelijk goed regelen en bescherm je het keramiek tegen beschadigingen. Met behulp van deze tips voorzie je de kamado in een handomdraai van een nieuw vers vilt.

 

De kamado is luchtdicht afgesloten dankzij het vilt. Wanneer het vilt versleten is trek de kamado valse lucht en kan je de temperatuur minder goed regelen. Dit is het moment om het vilt te vervangen. Per kamado is dit anders, het hangt samen met de kwaliteit van het vilt en de intensiteit van het gebruik. Een goed kwaliteit vilt vervang je eens per aantal jaar, een slechter kwaliteit vilt vervang je al redelijk snel. The Bastard geeft bijvoorbeeld in de handleiding aan om het vilt te vervangen na 40 keer gebruik. Dit is wel erg snel vind ik overigens. Hierom kan je beter een hogere kwaliteit vilt erop monteren, bijvoorbeeld het vilt van Kamadovilt.nl of BBQvilt.nl

Het vilt kan je gemakkelijk zelf vervangen. Je hebt hiervoor nodig:

 • Een nieuw setje vilt
 • Vilt afsteekmes
 • Aceton
 • Poetsdoek
 • Stanleymes
 • Optioneel: tools om je deksel te demonteren

Stap 1: demonteren van je deksel of niet?

Laat ik beginnen met het laatste uit bovenstaand lijstje. Ik vind het namelijk makkelijk om het deksel te demonteren en vervolgens op zijn kop neer te zetten zodat je overal goed bij kunt. Echter het demonteren van het deksel dient even met aandacht te gebeuren en is per kamado merk weer anders.

Bij een scharnier wat helpt om het deksel open te doen (zoals van The Bastard) is het belangrijk dat je het scharnier eerst vast zet (met kabelbinders bijvoorbeeld) voordat je de moeren los draait van de metalen band om het deksel los te krijgen. Anders springt het scharnier met grote kracht open wanneer je de moeren los draait met alle gevaren van dien.

Je kunt het deksel ook gewoon erop laten en het vilt op deze manier eraf halen.

Stap 2: Oud vilt verwijderen

Het oude vilt verwijder je het makkelijkste met onze vilt afsteek mes. Voorzichtig schrapen en je oude vilt met het lijmlaagje komt als snel los van de basis en het deksel. Om de laatste lijmresten te verwijderen en te ontvetten doe je een beetje aceton op de doek en wrijf je het goed in op de laatste lijmrestjes. Even in laten trekken en je krabt het restart er zo vanaf.
Aceton is vrij chemisch dus zorg er wel voor dat je dit buiten of in een goed geventileerde ruimte doet. Laat de aceton gedurende minimaal een uur vervliegen voodat je het nieuwe vilt aanbrengt om te voorkomen dat de aceton het nieuwe vilt aantast. Het vilt is volledig van je kamado verwijderd en kan vervangen worden voor een nieuw vilt.

Stap 3: Nieuw vilt aanbrengen

Dit is echt een hele makkelijke stap. Ons vilt heeft namelijk een zelfklevende laag. Je rol het uit en plakt het zo over de rand van de basis en het deksel. Met het stanleymes snij je het vilt precies op maat.

Let erop bij het plakken van het vilt dat je het niet super strak doet. Het vilt gaat namelijk nog wat krimpen wanneer het warm wordt en dan kan het los komen. Ook is het slim om het naadje van begin/uiteinde van het vilt bij het deksel en de basis op verschillende plaatsen te laten uitkomen, anders heb je kans op valse lucht via de dubbele naad.
Laatste tip: je plakt het vilt beter aan de buitenrand dan aan de binnenrand. Binnen wordt het namelijk warmer / kunnen vlammen bij komen en dit komt de levensduur van je vilt niet ten goede.

Succes!


Wat moet je doen bij het vervangen van het vilt voor de Fiberglass


 1. Verwijder het oude kamado vilt. Handig is om hiervoor een krabber of stanleymes te gebruiken.2. Maak de resten vochtig met aceton of alcohol en laat het even intrekken. Daarna kun je voorzichtig de resten eraf krabben/schuren. Let op: des te schoner de rand, des te beter het Fiberglass blijft plakken!
 2. Wacht minstens een uur tot de aceton of alcohol is vervlogen.
 3. Plak het Fiberglass zorgvuldig op de rand van de basis en de deksel. Begin aan de achterkant met plakken, zodat het aansluitpunt niet te zien is. Druk het Fiberglass op de rand. Trek nooit aan het Fiberglass en leg het niet over de rand aan de binnenkant! Een grote kans dat het Fiberglass daar zal verbranden en verkolen. Tip: zorg dat het startpunt van de bodem en de deksel niet op exact dezelfde plek liggen. Dit kan eventueel zorgen voor een niet juiste afdichting.
 4. Knip een paar millimeter verder dan het einde het Fiberglass af, zodat het over het begin heen valt! Dit zorgt voor speling. Bij verwarming kan het mogelijk nog iets krimpen. Verbind het begin en einde met het extra stukje glasvezel met plakrand. Sluit daarna je kamado en druk de deksel aan. Controleer of de deksel mooi recht zit en laat het daarna minimaal 24 uur goed drogen!
 5. Stook na 24 uur de Kamado op naar ongeveer 200 graden voor ongeveer 4 uur met de deksel gesloten. Er kan rook vrijkomen tijdens het inbranden van de lijm laag. Tip: Zorg voor voldoende houtskool in de kamado.

Fiberglass plaatsen doe je het beste bij de juiste temperatuur: boven 15°C is ideaal, onder de 15°C plakt de plakstrip minder goed waardoor deze moeilijker te plaatsen is.